При нас можете да поръчате и само отпечатване на вашия продукт!
Качествен директен печат на различен вид медии без ограничение за формат и бройка!

Разликите между MDF и PVC плоскости

Днес нека поговорим за материалите, по-специално MDF и PVC. Единият се използва главно за рекламни материали, които се поставят на закрито, докато при другият няма такова ограничение. В тази публикация ще ви разкажем защо се случва така и ще разгледаме компонентите на всеки материал, плюсовете и минусите, както и за какво се използват.

MDF рекламни материали

MDF е съкращение от Medium Density Fiberboard със средна плътност. Това е вид плоскост от дървени влакна, изработени от дърво или други лигноцелулозни (известни още като суха растителна материя) материали, които се рафинират във влакна и се слепват със смолисто свързващо вещество (лепило) при висока температура. Това е една от четирите основни категории плоскости на дървесна основа.

Причината, поради която MDF е толкова популярен като материал е, че е по-лесен за обработка от естественото дърво и може да бъде ламиниран и боядисан. Благодарение на това може да се създаде почти всяко покритие на дъската. Този материал също така има и много характеристики, подобни на естественото дърво и затова може да се използва като негов заместител.

И така, защо да изберете плоскост от MDF?

Компонентите в него го правят устойчив на изкривяване, влага и компресия, което го прави чудесен избор за вашите рекламни материали. В индустрията и интериорния дизайн дори се използва за облицовка на стени и тавани, както и за тапицерия, обшивки за врати, офис паравани и др. За разлика от истинското дърво, MDF има същата външна повърхност както и сърцевина. Ако го шлайфате, сърцевината ще бъде оголена, компрометирайки целостта на плоскостта. В този случай ще трябва да сте изключително внимателни при шлифоване, тъй като това може да отслаби цялостната здравина на елемента. Въпреки че MDF има и няколко недостатъка. Той е по-плътен от шперплат и ПДЧ. Ако MDF е с лошо качество, има вероятност да се надуе или напука при насищане с вода. Друг недостатък е, че ако MDF се държи във влажна среда без никакви обвивки или уплътнения, той може да се изкриви или разшири. Недостатъкът на MDF е, че не е най-добрият избор за материал, който може да се използва на открито. Това ни води до PVC плоскостите.

mdf плоскости за рекламни материали изработка

PVC плоскост за рекламни материали

PVC означава поливинилхлоридно съединение. Това е един от най-широко произвежданите пластмасови полимери в света. Процесът на производство на PVC е интересен, тъй като основните компоненти са солена вода и етилен масло. Това води до пластмаса с висока плътност. PVC се предлага в две форми, твърда и гъвкава. Твърдият PVC има по-висока плътност от двата вида, което води до много здрав и твърд материал. Това не означава, че гъвкавата форма не е здрава, но няма същата плътност като твърдата форма. Въшният вид на PVC плоскостите след дообработка може да напомня на кедър.

Защо да изберете PVC?

Предвид това, че е пластмасов полимер, то този вид плоскост е устойчив на влага и насекоми. Това го прави идеален за райони, които са подложени на много влага, като къща на брега например. Не изисква боядисване и може да се използва в директен контакт със зидария. Освен това PVC материалите могат да се рециклират, което ги превръща в прекрасен избор за компании, които са екологично отговорни и държат да го покажат дори чрез рекламните си материали. PVC се произвежда повече от 40 милиона тона годишно така че е доста популярен материал. Ще го откриете в тръбите, вратите, прозорците и други.  Както можете да видите, има доста разлики между двата материала. Поради своите свойства, MDF е най-подходящ за вътрешно приложение, докато PVC е най-подходящ за външно приложение. И двата вида плоскости обаче осигуряват прекрасно допълнение към всеки бизнес, позволявайки ви да създадете визията, която ви подхожда на бранда ви.

crossmenuchevron-right