При нас можете да поръчате и само отпечатване на вашия продукт!
Качествен директен печат на различен вид медии без ограничение за формат и бройка!

Какво прави директният печат предпочитан пред офсетовия?

Много хора не правят разлика между видовете печат и не знаят какви са техните добри и лоши страни. Представяме ви няколко причини, които правят директният печат по-добрия метод, спрямо стария офсетов печат. Нека разгледаме принципите на двата вида печат и отсеем техните позитиви.

Какво представлява офсетовият печат?

Офсетовият печат е най-популярната техника за търговски печат. Съществува от 20-ти век, като помага на предприятията да произвеждат масово канцеларски материали, листовки, брошури, списания и картички. Наричан още офсетова литография, търговският офсетов печат се използва и за етикетиране на опаковки като кутии или кашони. Рекламната индустрия години наред се е възползвала от офсетовия печат.

Нарича се „офсет“, защото не пренася мастило директно върху хартия, както правят другите методи за печат. Вместо да преминава от плочата към хартията на две стъпки, мастилото се прехвърля първо в гумен цилиндър и след това се отпечатва върху хартията. Три-степенният офсетов метод намалява износването и разкъсването на литографската печатна форма, като по този начин удължава нейния живот. При офсетовия печат областта на изображението и зоната без изображение съществуват едновременно на една и съща плоска повърхност.

Офсетната литография работи на принципа на разделяне. Плаките са обработени по много интересен начин и карат областите с изображение да привличат мастило, а зоните без изображение да привличат водата, за да отблъснат мастилото. Когато водата и мастилото се нанасят от ролките върху плаката, мастилото на маслена основа полепва върху изображението, докато водата, полепнала върху зоната без изображение, го отблъсква. Някои преси за офсетов печат използват силиконов слой, който отблъсква мастилото вместо вода. Тези системи се наричат „сухи“ или „безводни“ офсетови преси.

оффсетов принтер

Офсетните печатни машини използват четири основни цвята мастило: циан (C), магента (M), жълто

(Y) и черно (K). Всеки цвят се нанася отделно, по една плоча на цвят. Малки точки от CMYK се пресоват в специфични шарки, които образуват нещо, което изглежда като широка гама от цветове.

Докато офсетовият печат създава страхотно изглеждащи материали, той може да бъде доста скъп и бавен. В резултат на нуждата от по-прецизен метод за печат се появява директния печат.

Какви са характеристиките на директния печат и защо той е по-предпочитан?

Това, което различава най-много офсетовия от директния печат е, разбира се, различната техника за печат. Това води до предимства и недостатъци и за двата процеса, които се появяват в действие в зависимост от проекта. Това се отразява както на качеството на печат, така и на някои икономически аспекти, като производствено време и разходи.

При дигиталният печат данните за печат се предават директно от компютър към пресата. Следователно, за разлика от офсетовия процес, не е необходима фиксирана печатна форма. Основата за това е положена още през 30-те години на миналия век с развитието на електро- фотографията. Днес са известни различни процеси за директен печат, които се различават значително по своя начин на функциониране, но всички те притежават следните преимущества:

  • По-бързо печатане. Изключително полезно е за малки, спешни проекти. Това е и причината толкова много малки бизнеси да предпочитат по-бързия метод.
  • Пестене на ресурси. За директния печат се използва по-малко хартия, което означава по- висока грижа за природата. Крайната цел на всички компании би трябвало да е именно по- екологичното производство.
  • Цената на ограничения брой рекламни материали не е по-висока, от тази на масовото производство. Заради това и малките серии от материали са без оскъпяване.
  • Дигиталният печат дава възможност за персонализация на продукта — без оскъпяване на крайната цена.
  • Също така, дигиталният печат дава възможност за отпечатване на една визия на много различни езици — без оскъпяване на крайната цена.
  • Ние от Dimeko MZH предоставяме мостра, която клиента да одобри преди да преминем към печатането на крайния рекламен продукт. Това спестява разходи и ни дава възможност за изграждане на креативна връзка с нашите клиенти.
crossmenuchevron-right