При нас можете да поръчате и само отпечатване на вашия продукт!
Качествен директен печат на различен вид медии без ограничение за формат и бройка!

Какви видове картон съществуват?

Без съмнение картона е ценен материал. Използва се при създаването на множество изделия с всякакви размери и форми. Ние в Димеко например вече редица години създаваме разнообразие от картонени стелажи, опаковъчни кутии и дисплеи, които могат да се използват директно в индустрията. Превърнали сме се в специалисти по видовете картон и тяхното приложение. Нека да ви разкажем малко повече за този така полезен материал.

Къде най-често можете да срещнете продукти, изработени от картон в ежедневието ви?

Като производители на POS дисплеи няма как да не ги споменем на челно място. На практика във всеки един голям магазин и хипермаркет ще видите десетки такива дисплеи, които ви информират за кампания, промоция или просто дърпат вниманието ви към нов продукт.

Опаковъчните кутии от картон също са нещо, с което се сблъскваме всеки ден. Някои от тях имат транспортни цели и служат само за пренос на стоките. Определено пощенските и куриерските услуги не биха били същите без картонените кутии.

Опаковъчните кутии обаче имат и друго огромно предимство – рекламата. Когато изпращате или продавате малки стоки, които се побират в кутия, съвсем спокойно можете да заложите на опаковъчна кутия, която да представя вашия бранд. Разбира се, тя трябва да го прави по най-добрия начин. Това включва цветовете на бранда ви, слоган, мото, снимки на продуктите ви и тн.

В случай че пък продуктите ви са хранителни, както е при пицата, картонената кутия трябва да осигури запазването на качеството на храната. Не е достатъчно само да защити пицата, трябва да бъде удобна за носене, лесна за комбиниране с други кутии, защото понякога една пица не е достатъчна и още редица неща. Не са малко фирмите, които използват картонените кутии за различни игри или пък насърчават клиентите си да поръчат още техни продукти, чрез напечатани промокодове и кодове за отстъпки. Освен това някои брандове си изобразяват цялата бранд идентичност върху картонената опакова, включително и адреса и телефона.

опаковъчна кутия за пица

Съществуват един особен тип картонени кутии, наречени импрегнирани кутии с восък. Това е вид велпапе с восъчна изолация или покритие, които се ползват главно за превоз на замразени продукти. Восъчното покритие служи като бариера от външни замърсители и изолира съдържанието от външната температура. Използва се при продукти, които задължително трябва да се транспортират в замразено състояние.

Картонът ще го срещнете още на десетки места. От него се изработват визитни картички, книги, корици и др. Той е по-здрав от обикновената хартия и издържа по-дълго време. Има картонени стелажи например или POS дисплеи, които ще издържат няколко сезона употреба преди да избледнеят или да получат някакви видими следи от употреба.

Картонът и статичното електричество

Това е един много интересен и малко известен момент при картонените опаковки. Някои от тях притежават вътрешна част с анти-статичен материал. Нека да видим защо.

Зарядите от статично електричество се получават при досег между изолиращи материали. Изолационните материали по принцип не провеждат електричество. Когато обаче потъркате балон в килима на пода, повърхността на балона генерира статично електричество, което не се освобождава. На практика така се получават и светкавиците - при досега на облачни маси.

Разбира се, когато говорим за статично електричество в производството, процеса е далеч по-слаб, но въпреки това е налице. Това от своя страна означава, че се нуждаем от нещо, което да предпазва от статичното електричество. Анти-статичният материал предпазва от статичния заряд, който може да се акумулира в картона. Най-често това са полимери и пенокартон, които се поставят около продуктите в кутията.

Когато се генерира статично електричество, много леки стимули могат да го активират. И макар заряда да е доста лек, той може да има негативно въздействие над някои продукти, като например електронни устройства. За да се предотвратят подобни проблеми се ползват анти-статичен материал, който може да бъде обработен допълнително с определени продукти за придобиване на такива качества.

crossmenuchevron-right