При нас можете да поръчате и само отпечатване на вашия продукт!
Качествен директен печат на различен вид медии без ограничение за формат и бройка!

Хартиен или винилов банер

Банерите и POS дисплейте са вероятно са най-старите форми на реклама. От дните на агорите, когато гърците продават стоките си на пазарите, до днешните модерни неонови надписи, банерите са един от най-рентабилните методи за реклама. Ако сте собственик на бизнес, банерите са чудесен начин да привлечете вниманието към него. Тъй като хартиените и виниловите банери са най-често срещаните видове, ще ви преведем през плюсовете и минусите и на двата вида. Изборът на грешен тип банер може да доведе до загуба на клиенти и загуба на пари и продажби. Така че четете внимателно по-долу.

Хартиени банери

Преимущества

Преди да започнем, трябва да отбележим, че няма методология за избор на банер, която да важи за всички бизнеси и всички кампании. И хартиените и виниловите имат своите предимства. Когато избирате тип банер, първо трябва да определите къде и как ще се използва той.

Хартиените банери са леки, евтини и подходящи за еднократна употреба. Това ги прави идеални за краткосрочно ползване, където цената е фактор. Например, ако организирате сватба или някаква парти изненада, хартиеният банер може да е правилният избор. Това е така, защото хартиените банери за еднократна употреба са значително по-достъпни от виниловите банери. Освен това те могат лесно да бъдат изхвърлени след употреба. В крайна сметка има вероятност да не използвате повторно банер с надпис „Честит 16-ти рожден ден“, нали?

Хартиените банери могат да се използват и в магазините за празнични събития или промоции. Една от причините е, че имат свеж и по-чист вид в сравнение с виниловите банери, което ги прави подходящи за такъв повод. Освен това хартиените банери са леки и лесни за транспорт. Това ви спестява неудобството, когато трябва да го вдигнете по стълби или да го пренасяте на по-дълги разстояния. Ако имате нужда от нещо леко и достъпно, хартиените банери може да са точният избор за вас.

Недостатъци

Ако вашият банер ще бъде изложен навън, ще трябва да преразгледате избора си. Хартиените банери са крехки и могат лесно да се скъсат. Излагането им навън обикновено не е добра идея. Особено силен порив на вятър или дъжд бързо ще направят хартиения ви банер безполезен и ще ви трябва нов. Влагата трябва да се избягва, тъй като хартията бързо ще се разкъса. Не забравяйте, че нищо не може да бъде по-лошо от полуразкъсан банер с течащи цветове. Така че, ако планирате да използвате банера си навън, трябва да проверите прогнозата за времето предварително.

Хартиените банери се мачкат лесно. Когато транспортирате вашия банер, внимавайте дали банерът не е смачкан по някакъв начин. Представете си, че пристигате на събитие със смачкан банер, който ще остави впечатлението и че вашата кампания също е калпава. Друг недостатък на хартиените банери е тънкостта на хартията и лимитираните възможности за окачване. Често хартиените банери трябва да се държат на закрито и изолирани от външни неблагоприятни условия.

Винилови банери

Преимущества

Виниловите банери обикновено се избират заради тяхната издръжливост и гъвкавост. Изработват се от полиестерни тъкани и са по-тежки. Могат да се използват многократно за различни събития. По същество виниловите банери представляват постоянна опция за собствениците на бизнес и организаторите на събития. Когато за първи път се сдобиете с винилов банер, веднага ще забележите, че той е значително по-издръжлив в сравнение с хартиения. Тъй като са устойчиви на атмосферни влияния и по-тежки, виниловите банери предлагат по-голяма гъвкавост и могат да се използват в различни ситуации. Те са водо- и топлоустойчиви. Могат да бъдат окачени навън за продължителни периоди от време, без да се повредят. Това ги прави чудесен избор за използване на открито, тъй като цветовете им няма да избледнеят и да се обезцветят.  Виниловите банери обикновено се използват като временни витрини или като рекламни табла при всички атмосферни условия. Тези банери са и малко по-скъпи в сравнение с хартиените, те трябва да се третират като инвестиция поради дълготрайния им характер и могат да се използват многократно и в различни среди.

винилов банер с надпис

Недостатъци

Един от най-очевидните недостатъци на използването на винилови банери е фактът, че са по-скъпи в сравнение с хартиените. Това е така, защото са специално обработени, за да бъдат устойчиви на атмосферни влияния, което повишава цената им. Поради това виниловите банери не са подходящ краткосрочен вариант - цената им е за многократна употреба.

На следващо място, виниловите банери са и много по-тежки в сравнение с хартиените. Това може да затрудни транспортирането, ако носите няколко банера. Освен това, точно като хартиените банери, така и виниловите не издържат много добре на грубо боравене. Неправилното съхранение или изпускане може да доведе до намачкване. Въпреки това, тези гънки могат лесно да бъдат фиксирани с малко TLC. Като се има предвид, че виниловите банери са предназначени за повторна употреба, те трябва да бъдат внимателно съхранявани, за да се предотврати повреда или изкривяване.

В идеалния случай банерите трябва да се съхраняват на тъмно, хладно и сухо място, за да се предпазят от повреда. По този начин това може да направи съхранението трудно за някои хора.

И накрая, виниловите банери все пак не са постоянно решение и трябва да бъдат заменени след няколко месеца. Въпреки че тези банери са изработени да издържат на различни атмосферни влияния, непрекъснатото излагане на топлина и влага ще доведе до избледняване на цветовете им. Това ги кара да изглеждат некачествено, заради което и подмяната им е от решаващо значение.

Заключение

И хартиените, и виниловите банери имат своите предимства. Преди да направите свой собствен избор, трябва да определите как ще се използват вашите и къде ще са закачени или поставени. За краткосрочна, еднократна употреба, хартиените банери ще се справят добре. Ако търсите нещо малко по-издръжливо, виниловият банер е по-добрата опция.

crossmenuchevron-right